Mýdlo - výroba poznámky
-
Castilské mýdlo:
- min 50% olivový
- 30% kokosový
- 20% palmový
-
Louh s vodou:
- 294ml voda (nejlépe destilka)
- 108g louh (100% !)
- louh sypat do vody, NIKDY OBRÁCENĚ
- udržovat suché prostředí, nástroje - člověk nikdy neví, co je kapka louhu
- může vysrážet minerály, dle kvality vody. Tyto sebrat.
-
780g olej
-
louh i olej musí mít stejnou teplotu. Cca 28°C je OK
-
aroma olejíčky nepřehánět - mohlo by se vysrážet.
-
Gelová forma
- nejlepší reakce.
- FINTA: v tomto případě pomáhá cca 5 kapek hřebíčkové esence
- rychlejší reakce
- konzistentní reakce (bez map)
Obecné
- míchat do osmičky, 5-10 minut. NEvhánět vzduch.
- Levandulové mýdlo míchat intenzivně
- míchat dokud nezačne psát - nechává stopy na hladině
- tresť vmíchat co nejméně - aby co nejméně reagovala
- až ztmavne až do rohů (gelová forma) - odklopit (aby se nepřehřálo)
- po cca hodině zase přiklopit, nechat dojet
- tento recept je na 90% zmýdelněnní
- 14dní schnout, nakrájet + lisovat, dalších 14 dní schnout