Houby v octě - zavařování
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/hribky-v-octe
Suroviny:
- cca 1Kg houby
- mrkev na kolečka (pár koleček do každé skleničky)
- cibule (stejně jako mrkev)
Nálev:
- ocet: 250ml
- voda: 750ml
- sůl: 1pl
- cukr: 2pl
- pepř celý: 10ks
- nové koření: kulička do každé skleničky
- bobkový list: lístek do každé skleničky
Postup:
-
vyvařit sklenice, víčka. 10 minut stačí.
- sklenice vyndat druhým koncem kvrdlačky
- víčka kvrdlačkou
- horkou vodu si schovat na zavařování
-
dát vařit suroviny na nálev, stačí 5 min. Udržovat horké.
-
houby nasypat do vařící osolené vody, vařit 2-3 minuty, pak slít
-
mrkev, cibule, koření, houby do sklenic
-
zalít nálevem
-
víčka lehce dovřít a dát 10 minut zavařit.
-
po zavaření víčka dotáhnout a dát sklenice vzhůru nohama
Poznámky
- ocet jsem koupil drahý Bzenecký v Bille, 8%
- nálevu jsem udělal 2x více v poměru k houbám než v originálním receptu. Výše už je zohledněné
Original text z webu
Suroviny
lesní houby 2 kg
drobné, pokrájené
mrkev 1 ks
na kolečka
cibule 1 ks
na kolečka
feferonka drobné, lze vynechat
sůl
Na nálev
ocet 250 ml
sůl 1 PL
krupicový cukr 2 PL
pepř mletý 10 ks
kulička
nové koření 3 ks
kulička
hořčičné semínko 1 PL
bobkový list 2 ks
Postup Do hrnce dejte 750 ml vody a všechny ostatní suroviny na nálev; pět minut povařte. Udržujte horké.
Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a na dvě minuty do ní ponořte pokrájené houby. Sceďte je a naplňte do horkých čistých sklenic, přidejte kolečka mrkve a cibule, případně feferonku, a zalijte horkým nálevem. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. S velkou pravděpodobností by měl tento způsob ,zavaření‘ stačit – pokud některé sklenice tečou nebo se víčka vypoulila, postavte je do pekáče (víčkem vzhůru), zalijte asi do třetiny horkou vodou, předehřejte troubu na 80 stupňů a dvacet minut zavařujte.
NĚCO NAVÍC Do octa lze naložit téměř všechny druhy hub (vynikající jsou václavky, ryzce, klouzky a všechny hřibovité houby). Do sklenic vždy dávejte pouze jeden druh.