Falafel
Suroviny:
- 2 šálky namočené cizrny (cca 250g sušené)
- 1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní)
- ½ šálku nasekané petrželky kudrnky
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 1 polévková lžíce římského kmínu
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- větší špetka chilli
Postup: 1 šálek cizrny namočíme na 12-20 hodin (zdvojnásobí objem) a poté slijeme. Nevaříme!!! Do mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme.* Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. V arabských obchodech seženete i speciální tvořítko (viz foto níže). Nyní máme dvě možnosti:
a) Pečeme na 220 °C dozlatova na pečícím papíru ve střední části trouby. Po 20 minutách otočíme a potřeme olejem z obou stran (pozor, falafely hnědnou odspoda a pokud otočit vůbec nejdou, jsou málo upečené).
b) Smažíme ve velké vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Do zhnědnutí se jich nedotýkáme, aby se nerozpadly, pak otočíme. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku.
Smažit na 5 na levém zadním - krásně křupavé.