Recepty

Čočková sekaná

Henk rewrite

Suroviny

Koření

Postup:

Original recept

1 hrnek uvařené hnědé čočky 1 hrnek nahrubo mletých mandlí 1 hrnek mletých ovesných vloček nahrubo 1 hrnek na jemno nakrájené cibule 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve 1 hrnek nahrubo nastrouhaný celer 3 stroužky česneku 1/3 hrnku spařených hrozinek 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka sůl dle chuti ume ocet na dochucení 3 polévkové lžíce oleje půl lžičky tymiánu lžička mletého kmínu asi 150g povidel nebo marmelády bez cukru

Pokud nemáme čočku uvařenou, začneme tím, že čočku propláchneme a dáme jí vařit. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouháme nahrubo. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut. Pak přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky a koření a chvilku společně dusíme. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo nakrájené mandle, uvařenou čočku bez vody, zahustíme mletými vločkami a dobře promícháme a ochutnáme. Pokud je to moc sladké a málo slané, přidáme trochu umeocta. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru ve vrstvě asi půl centimetru. Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180’C. Pak nechte chvilku vychladnout, aby se vám to dobře krájelo.