Čočková sekaná
Henk rewrite
Suroviny
- vařená čočka
- < hrnek nahrubo mletých mandlí nebo jiné oříšky (sezam, konopné …)
- ~ hrnek jemných ovesných vloček
- < hrnek na jemno nakrájené cibule
- ~ hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- ~ hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
- 1 menší jablko
- 3 stroužky česneku
Koření
- sůl, pepř
- ume nebo když není tak worchester (worchester možná lepší)
- půl lžičky tymiánu
- lžička mletého kmínu
- povidla
- soj. omáčka
Postup:
- cibulku lehce osmažit, pak přidat mrkev, celer a na 3 na velké pánvi pomalu kamárádšoftit
- pak bych přidal vločky, ať se taky rozvoní
- nakonec koření, jablka, úplně nakonec česnek
- umíchat v míse a dát do strouhankou vymazané pánve / zapékací misky
- oleje relativně hodně
Original recept
1 hrnek uvařené hnědé čočky 1 hrnek nahrubo mletých mandlí 1 hrnek mletých ovesných vloček nahrubo 1 hrnek na jemno nakrájené cibule 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve 1 hrnek nahrubo nastrouhaný celer 3 stroužky česneku 1/3 hrnku spařených hrozinek 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka sůl dle chuti ume ocet na dochucení 3 polévkové lžíce oleje půl lžičky tymiánu lžička mletého kmínu asi 150g povidel nebo marmelády bez cukru
Pokud nemáme čočku uvařenou, začneme tím, že čočku propláchneme a dáme jí vařit. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouháme nahrubo. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut. Pak přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky a koření a chvilku společně dusíme. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo nakrájené mandle, uvařenou čočku bez vody, zahustíme mletými vločkami a dobře promícháme a ochutnáme. Pokud je to moc sladké a málo slané, přidáme trochu umeocta. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru ve vrstvě asi půl centimetru. Pečeme v předem vyhřáté troubě 45 minut na 180’C. Pak nechte chvilku vychladnout, aby se vám to dobře krájelo.