Recepty

Burger (žampióny & čočka)

Přepis z: https://fresh.iprima.cz/recepty/cockove-burgery-s-houbami

Suroviny:

Postup přípravy:

Čočku dejte do kastrolu se studenou vodou a uveďte do varu. Snižte na mírný var, odstraňujte pěnu z povrchu a vařte 15 minut, jen až čočka změkne. Sceďte ji a propláchněte, pak nechte vychladnout.

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Smažte na něm při středním stupni cibuli 5 minut, až změkne, ale nezabarví se. Přidejte zbylý olej a nakrájené houby a smažte ještě 15–20 minut, až se houby rozdusí a v pánvi nezbude žádná tekutina. Přidejte česnek, tymián a petržel a smažte ještě minutu, až se česnek rozvoní. Přidejte balzamikový ocet a sundejte z plotýnky.

Houbovou směs, vychladlou čočku, strouhanku a droždí dejte do robotu a dobře osolte a opepřete. Pulzy opatrně rozmixujte, aby směs držela pohromadě, ale měla hrubší strukturu.

Směs nechte 5 minut chladnout. Z vychladlé vytvarujte 4 stejně velké placičky a přikryté je nechte 30 minut chladit, aby zpevněly.

Pánev vytřete kuchyňským papírem. Rozehřejte v ní trochu oleje a na středním stupni opékejte burgery 3–4 minuty z každé strany, až budou zlatohnědé a propečené. Podávejte je v celozrnných žemlích s doplňky podle vaší chuti.